7 Avantaje ale Constructorului din Lemn

7 Avantaje ale Constructorului din Lemn
7 July, 2020

Părinții ar trebui să aleagă pentru copiii lor jucării ce sunt educative, distractive și durabile. Jucăriile moderne, mai ales cele cu baterii sunt distractive dar nu și educative, deci nu merită banii. În privința durabilității și valorii educative, nimic nu se compară cu blocurile de lemn, până și experții  susțin că blocurile din lemn ajută la dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a copilului.


Iată cele mai importante 7 beneficii oferite de seturile sau blocurile de construit:


1.  Blocurile dezvoltă motorica

Atunci cînd copilul combină și suprapune blocurile din lemn, el folosește aceeași mușchi pe care îi folosește la scris, sport și chiar atunci cînd ține lingurița plină cu mâncare. Blocurile dezvoltă coordonarea dintre ochi și mână, sau coordonarea mâna dreaptă și mâna stângă.

2.  Blocurile dezvoltă încrederea și curajul

Avantajul blocurilor este foarte mare în comparație cu alte jucării: pentru că blocurile de lemn sunt foarte rezistente și durabile, iar copilul poate practica la infinit diverse jocuri fără a fi avertizat să fie atent, sau oprit să nu rupă jucăria. Astfel el își cultivă curajul și încrederea în forțele proprii.

Blocurile oferă copilului un control total. Copilul își dezvoltă abilitatea de a se concentra pentru o perioadă mai mare de timp asupra unui singur lucru. În același timp el este independent pentru că doar el poate decide ce și cum să construiască. Copilul este autor al regulilor de joacă, astfel devine mai sigur și mai încrezator în sine.

3.  Blocurile dezvoltă creativitatea

Într-o după amiază copilul poate crea un castel, un pod, o casă, o navă spațială sau un tunel pentru mașini. Blocurile îl încurajează să-și folosească imaginația. Este important ca părinții să-l susțină prin laude pentru eforturile sale („Acesta este un castel frumos”, ”Ai făcut un pod foarte interesant!”) sau prin întrebări despre construcție (”Ce este? Unde este? Cum ai făcut?”). Copilul va construi cu dragoste împreună cu părinții, iar dacă va fi sprijinit și încurajat va căpăta motivație și entuziasm pentru a face construcțiile mai mari și mai spectaculoase. Cine știe poate într-o zi copilul va deveni un arhitect sau chiar inginer?!

4.  Blocurile dezvoltă limbajul

Blocurile pot fi utilizate pentru a învăța culorile ( “Hai să numărăm blocurile roșii”, ”Dă-mi blocul verde”, etc), formele ( Adună cuburile sau cilindrii, etc) și dimensiunile (mai mare, mai mic, cel mai mare, etc). Deasemenea ele încurajează conversațiile dintre copii sau copil și adult. Întrebați copilul despre cine locuiește în castel, sau în cazul unei nave, despre ce străini vor ataca nava. Acest lucru încurajează auto-exprimarea copilului. Demostrați că sunteti interesat de ideile sale, iar acest lucru îl va încuraja să se autoexprime.

5. Blocurile dezvoltă abilitățile sociale

Blocurile sunt printre puținele jucării care asigură distracție maximă atunci când crește numărul de copii implicați în joc. Copilul învață jocul în echipă, învață a negocia și comunica cu alți copii. El învață a spune lucruri de genul „Hai să facem împreună un turn înalt” sau „Pot să împrumut blocul roșu te rog?”, astfel capătă deprinderi privind practica bunelor maniere și a comportamentului politicos.

6. Blocurile dezvoltă inteligența

O buna parte din blocuri conțin litere, cifre, imagini imprimate sau daca nu, acestea pot fi personalizate cu ușurință.

Studiile arată că micuții ce se bucură de succes la școală și în viață posedă o gândire perseverentă, gîndire critică și creativă, dezvoltă curiozitatea și dorința de a examina orice problemă din toate părțile, iar blocurile au un rol important în stimularea gândirii și a logicii. De fiecare dată când un turn sau o construcție cade, ei se gândesc la o modalitate de a construi mai bine turnul, mai trainic, mai frumos, mai potrivit pentru jucării, etc. De fiecare dată când copilul construiește un castel, el trebuie să analizeze formele pentru a găsi o modalitate de a le potrivi sau să gîndească cum să realizeze construcția imaginară cu puținele figuri pe care le are la dispoziție.

7. Blocurile sunt utile și interesante pentru orice vârstă

Blocurile sunt printre puținele jucării potrivite pentru toate vârstele. Copii de vârstă mică le adună, le pun unul peste altul, le sortează și aranjează în cutii. Chiar și școlarii adoră să construiască castele, poduri sau construcții mai complexe. Blocurile din lemn sunt ideale pentru sărbători, mai ales atunci când se adună copiii de diferite vîrste și se joacă împreună.

Fie că e frate mai mai mare, părinte sau rudă e greu să refuze invitația celor mici de a construi ceva împreună, pentru că e plăcut, distractiv și interesant!

Deci, fie castel, cetate, piramida uriașă sau orice construcție ați visat, totul devine posibil, cu un arhitect sau inginer bun și fără autorizație de construcție, căci nu-i așa, în lumea copiilor din hârtii se fac bărcuțe sau avioane.

Spor la joacă!

Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!